Det handlar om att se! Sudoku!

Här är alla ettor markerade, alltså bara en, he he…

Jag är en av många som fastnat i evighetsspelet Sudoku. Innan jag hittade den app jag numera använder så va jag inte speciellt intresserad. Men nu är jag det desto mer.

Det som är mest intressant är den psykologiska delen med spelet, nämligen förmågan att se.

När jag är trött så sjunker min skicklighet dramatiskt. Jag ser inte ens de mest uppenbara möjligheterna. Då är det dags för en paus. Eller som vid sista partiet innan natten, då spelet verkar rent ut sagt omöjligt, då är det dags att sluta samt släcka både platta och sänglampa.

Det som sedan inträffar är rätt intressant.

På morgonen i samband med frukosten sittandes i favoritfåtöljen så löser jag snabbt det som verkade omöjligt kvällen innan.

Det jag menar med inlägget är att Sudoku gjort mig uppmärksam på skillnaden mellan att vara pigg och utsövd jämfört med att vara trött. En skillnad som man kanske inte alltid är medveten om, speciellt när man kör bil!

Mitt mål med varje spel är noll fel på kortast möjliga tid.

Det enda hjälpmedlet, eller”fusk” som några väljer att kalla det, är appens möjlighet att markera en siffra i taget. Alltså alla ”ettor”, alla ”tvåor” osv. Övriga hjälpmedel i appen har jag testat men de tillför inget. Helst sitter jag helst och blänger på möjliga tomma rutor där en siffra kan placeras eller inte kan placeras. Alltså att i huvudet metodiskt analysera var jag kan placeras en siffra korrekt.

Man kan chansa samt ångra en placering vilket appen registrerar som fel för att få korta tider men var är vitsen med det? Alltså korta tider med en hel del fel.

När jag lyckas, får jag tre stjärnor plus att appen påstår i procent hur många jag slagit som spelat samma bricka.

Jag växlar mellan nivåerna ”Svår” och ”Expert”, där jag använder ”Svår” för att ibland träna upp min förmåga att se igen efter att att jag misslyckats att nolla expertnivån några gånger.

Det är intressant att uppleva hur min förmåga att se kan variera så dramatiskt från spel till spel.

Länken till utvecklarnas app i Android är…

Sudoku i Android (Beetles studio)

Jag har valt att spela gratis utan att logga in med någon identitet, vilket går bra förutsatt att man då får tåla en hel del reklam för andra spel, som man efter ett tag kan klicka bort via ett kryss uppe i ett av hörnen.

Spelet har ett antal nivåer där man som nybörjare kan lära sig hur Sudoku fungerar på lägsta nivåerna för att senare växla upp i svårighet.

Hur man spelar

Via länken till instruktionerna nedan, visas något som de kallar för ”Lösningsmetod”. Strunta i den delen och tänk istället och utveckla din förmåga att se.

Länk till: Hur man spelar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.