Visa saker kräver tre datorer

Igår kom jag på, att ibland behöver jag använda tre datorer. Med datorer inkluderar jag min smartphone, min Surface Go med Windows samt min nya Chromebook som kör Chrome OS..

Första steget, Smartphone

Jag börjar så gott som alltid mina blogginlägg i min Sony Xperia 10 II på grund av att jag svepskriver på skärmtangentbordet.

Det funkar nämligen bäst för min del både när det gäller att stava rätt men speciellt när det gäller skrivhastigheten. Det går undan när jag skriver med svepningar. Den enda nackdelen är att android ibland tolkar ord helt uppåt väggarna men det gör inget. Jag kontrollerar alltid flera gånger vad jag skrivit och upptäcker då felen.

För det mesta när jag vill illustrera ett inlägg så duger den enklare bildhanteringen i android, men inte alltid. Det är då de andra datorerna kommer in i bilden.

Andra steget, Chromebook

Senast när jag skrev om delad skärm i Sony Xperia så ville jag lägga ut läsbara skärmbilder. Då funkade inte något av de fyra formaten miniatyr, medel, large eller full storlek.

Hmm! Ser först nu att WordPress blandar svenska och engelska när det gäller att välja bildstorlek.

Jag valde här att använda min nya Chromebook då jag vill veta vad den går för. Jag hade dessförinnan lagt in mina skärmbilder i nån lämplig men inte slutgiltig storlek. Dessa tre illustrationer ändrade jag nu i browserversionen av WordPress till 75% av medel vilket alltså inte går i androidversionen.

Du kan se resultatet i inlägget Nyttan av widgets för jag ville att man ska kunna se detaljer i bilderna även i en telefon utan att därför fläska på med maximal storlek.

Vän av ordning kan nu med fog påstå att jag lika gärna kunnat använda Edge i min Surface Go med Windows. Men min Chromebook låg där på skrivbordet vilket min Surface inte gjorde så då blev det så.

Tredje steget, Windows

En detalj när det gäller hanteringen av bilder/foton är att jag inte kan hantera den fysiska storleken av exempelvis foton i varken min smartphone eller min Chromebook utan att leta reda på och köpa en och annan app.

Men så länge det finns standardappar så vill jag använda dem. Man är ju som pensionär lite snål då appar är relativt billiga. Dessutom är jag sedan länge misstänksam mot appar som inte är utgivna av de stora, typ Google och Microsoft.

Så när det gäller behovet att krympa foton som jag ska leverera till någon, exempelvis ”Visit Dalarna” så är det fotoappen i Windows som gäller. Här ligger både android och Chromebook i lä.

Sen har vi gamla Paint…

Ett annat litet gammalt trix från urtiden är min metod att ta en skärmbild på vad som helst via Windows, öppna den i Paint samt spara denna inklippta bild, eller delar av, i formatet picture som funnits sedan urminnes tider i datorer. Bilden blir jättebra samt pytteliten i fysisk storlek. Den metoden har jag använt så länge som jag har dokumenterat i Word och även senare i blogginlägg men har numera mer eller mindre gått över till vad WordPress kan erbjuda i form av bildbehandling.

Den här metoden via Paint använde jag för alla illustrationer i mina fem böcker.

Jag menar att denna metod fortfarande ger bästa resultat när det gäller kvalitet/läsbarhet/fysisk storlek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.