Läser du långa texter, alltså böcker, artiklar i tidningar, vad någon bloggar om, eller skummar du dig fram här i livet.
Jag har tidigare berättat varför jag gick över till en avlång smartphone. Nu har jag kommit så långt att jag kan ge exempel på varför. Jag gillar att läsa långa texter. Inte bara det, jag gillar även att skriva långa texter.
De exempel som följer är skärmbilder på texter från olika appar i min Sony Xperia 10 II som tillhör de längsta avlånga formaten på en smartphone med en 6″s skärm. Formatet på skärmen har relationen 21:9 och är i horisontellt läge samma format som moderna filmer.
Mina exempel syftar inte till att du ska läsa texten i exemplen utan se dem som de är, exempel på hur långa texter visas i olika appar i min smartphone.
Jag har alltså ställt in apparna efter hur jag vill se långa texter så att mina ögon inte tröttas, att läsförståelsen är på topp och att det är roligt att läsa vad andra skriver och att mina egna texter formas och visas på liknande sätt, vilket tidigt styrt vilken mall jag använder i WordPress.
En viktig detalj är att jag ställt in alla appar att visa ett Seriff typsnitt som sedan boktryckarkonstens tidiga dagar ansetts som mer läsvänliga i brödtexter än raka San Seriff, som även kallas rubriktypsnitt.
En av mina bloggar

Falukuriren eller Dala- Demokraten
Skärmbilden är från en artikel i Falukuriren men kan lika gärna vara tagen ur Dala-Demokraten eftersom de utgår från samma app.
Här kan du även se att de tre symbolerna för att ”backa”, ”stänga” samt ”lista alla öppna appar” längst ner, har mörk bakgrund till skillnad mot förra exemplet. Det kanske till och med bara syns som ett svart band.

Dagens Nyheter
Som du kan se så är exemplet från ”Ledaren” i DN. Ledaren i dags- och morgontidningar är den del där tidningens politiska hemvist syns. Det är därför jag valt att prenumerera på tidningar med olika politiska synvinklar. Ett sätt att inte bli för enögd i min egen politiska uppfattning.

Storytel
Jag föredrar att läsa istället för att lyssna på böcker vilket jag under en period gjorde för ett antal år sedan. Det var då Dan Brown kom ut med sina två första böcker med professor Robert Langdon.
En anledning är att jag märkt att jag läser fortare än vad någon högläser och att speciellt långa berättelser blir som filmer i huvudet. Det som jag läser blir rörliga bilder.

Aftonbladet
Det här exemplet är inte ledaren i socialdemokratiska Aftonbladet utan ett exempel på att politik även skrivs på andra ställen i tidningarna. Ett exempel är att politiska skribenter ofta skriver ”i fel tidning”. De hamnar då i tidningarnas ”Debatt-sidor”.

Sammanfattningsvis
Det jag vill med det här blogginlägget är att dels visa vad du kan göra själv för att öka din läslust, nyfikenhet och läsvänlighet i din smartphone, och dels försöka påverka dig att läsa mer.
Följande förbättringar har jag genomfört sedan jag publicerade inlägget första gången.
1. Idag sveper jag när jag navigerar så de tre navigationsikonerna som syns i det första exemplet finns inte mer. Dessutom finns inte det svarta avslutet på tidningsapparna där dessa ikoner är dolda.
2. Alla exempel har fått en grå nyans pålagd så att skärmbilderna syns bättre jämför med inläggets text.