Kan jag recensera mina egna böcker?

Naturligtvis kan jag det! Jag kan skriva vad jag vill eftersom det är min bokblogg. Men jag får nog tassa lite försiktigt… Anledningen är att jag vill lyfta fram min första bok från 2008. Den gäller än idag och 2011 likaså. Synd bara att jag skrev fast SharePoint 2007 i bokens titel. Kanske jag inte ens skulle ha nämnt SharePoint överhuvudtaget? Men 2008 var SharePoint 2007 het på IT-marknaden och jag skrev den första boken om SharePoint 2007 på svenska! Idag är det SharePoint 2010 som gäller men jag vet att bokens budskap fortsatt fungerar eftersom boken är så pass mycket mer än ”bara” SharePoint.

Ett annat viktigt nyckelord idag på IT-marknaden är begreppet ”Arkitekt”! Vi gamlingar inom ”Data” kallade företeelsen för ”Systemutvecklare” och ansåg att arkitekter ritade broar, vägar och ett och annat hus. Idag ska det vara ”Arkitekter” både här och där inom IT. Organisationen IASA har kartlagt begreppet ”Arkitekt inom IT och hittat över 50 olika varianter! Jisses! Efter stor möda har man sållat bland begreppen och definerat 4 st. Med hjälp av dessa 4 kan man exempelvis mappa sitt eget arkitektbegrepp för att visa vilken typ av Arkitekt inom IT som man representerar. För min del handlar det då om ”SharePoint Arkitekt” som jag mappat på IASAs begrepp enligt bilden. Jag har stämt av denna omilda behandling av IASAs arkitektbild med IASAs styrelse och ordförande och fått både deras gillande och godkännande att visa vad en SharePoint-arkitekt är för något. 

Vad har då detta med recensionen av boken ”Kvalitetsutveckla med SharePoint 20xx” att göra? Jo! Boken är faktiskt ett stycke arkitekturdokument om hur man kan använda SharePoint för att synliggöra ”Kärnverksamhet” kontra ”Stödjande verksamhet”. Vidare hur man bygger applikationer i SharePoint utan en enda rad programmeringskod. Dokumenthantering är en central del av boken och är egentligen helt fri från SharePoint. Själv använder jag mig av de beskrivna metoderna på min PC och extern hårddisk.

Så slutsatsen är att jag varmt rekommenderar boken till dig som titulerar dig Arkitekt någonstans inom IT-världen. Bokens exempel är satta i produktion och hämtade från den verkliga världen.

Att denna recension kom till beror på att jag just nu ställt mig i en ”konsultkö” för ett intressant uppdrag där det gäller att kunna innehållet i min bok från 2008 även om det inte står så i specen. Så jag läste igenom boken och blev på det hela taget rätt nöjd. Jag skrev en bra bok redan 2008 om SharePoint och Arkitektur även om begreppet arkitekt vid den tiden inte var speciellt utbredd och i synnerhet inte sammakopplad med produkten SharePoint.

Du beställer boken du via Adlibris.com eller Bokus.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.