Recension: Postcard Killers av Liza Marklund & James Patterson

Jag har nog slagit mitt eget rekord i att inte sluta läsa en nyöppnad bok. Start kl. 22:00 igår kväll och klar kl. 11:00 nu på förmiddagen med ett avbrott i form av sömn.

Boken verkar vara en ren spekulation till en kommande film. Inte för att jag någonsin sett ett filmmanus eller kommer att få ta del av ett sådant. Jag får intrycket att det bara är att börja skjuta scener direkt från boken. Ett rasande tempo boken igenom där man kastas mellan scener dels tillsammans med de vidriga mördarna och dels tillsammans med jägarna i form av en galen men effektiv NYPD-snut och en ny variant av Liza Marklunds återkommande hjältinna i form av en kvinnlig journalist som naturligtvis faller för snuten trots eller tack vare att journalistkvinnan är bisexuell. Så kan det gå.

En vriden historia av vår tid? Eller är det typer av vridna människotyper som redan finns därute i vårt globala samhälle? Inte vet jag och jag vill nog inte ens tänka tanken. Obehagligt är det i alla fall speciellt med tanke på alla mord som kontinuerligt matas fram via vårt generösa massmediadrev. Så vad gäller trovärdigheten till personbeskrivningarna så anar jag tyvärr att de kanske finns. Eller som jag brukar häva ur mig.
 – Det finns en människa bakom allt skit om händer på vår jord.

Egentligen är boken lätt att lägga ifrån sig då kapitlen är korta där man hela tiden kastas mellan olika situationer eller scener som i en film. Men jag rekommenderar inte boken som kvällslektyr. Jag hade svårt att somna efter två timmars läsning innan läggdags eftersom scenerna i boken finns kvar i skallen efteråt. Jag brukar för det mesta somna direkt när skallen når kudden men igår tog det en dryg timme innan jag knoppade in.

Boken är som sagt skriven som en actionfilm från Hollywood (eller numera Sverige?) med en blandning av kända skådisar från USA, Sverige och delar av EU. Vill du ha en stunds spännande verklighetsflykt så har du några timmars nöje framför dig. För min del exakt 5 timmars läsning. Verklighetsflykt föresten…?!?

Återstår att se vem som kommer att regissera filmen och vilka skådisar som åter fladdrar runt på olika platser främst i Stockholm som Gamla Stan och Urvädersgränd på söder där jag för övrigt bott en kort period av mitt liv. Bilderna av Sverige kommer säkert att bli omtalade i termer av att vårt land är särdeles vackert trots att det knatar mördare runt överallt jagade av amerikansk och svensk polis med aktivt bistånd av kvinnlig journalist. Att filmmanuset redan är klart och att förhandlingarna pågår ser jag som självklart. Det är bara presskonferensen som saknas. Dragplåster till filmen i massmedia blir säkert de detaljerade avsnitten som beskriver sexuella akter eller att någon går på muggen. Massmedia gillar ju sånt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.