Bokmärken i nättidningar

En mycket bra detalj i tidningarna på nätet typ Aftonbladet, DN eller ETC med flera är funktionen bokmärke.

Det som är gemensamt är att man kan sätta ett bokmärke för artikeln man har öppnat genom att klicka på symbolen för bokmärke som då ändras till en svart symbol. Sedan blir det lite olika från app till app.

Nyttan med bokmärken är när man vill återkomma till en eller flera artiklar vid ett senare tillfälle. Ett alternativ är även att mejla länken till artikeln till sig själv vilket är enda sättet för samlingen av Bonniers tidningar.

Men tyvärr hanterar de bokmärken på olika sätt vilket gör funktionen smått förvillande om man som jag prenumererar på flera tidningar. Bland mina tidningar och nyhetssajter fungerar bokmärken på följande sätt.

Bonnier Media

Bonnier äger Mittmedia och därmed alla lokala tidningar i Dalarna. Mina två appar och tidningar på nätet är Dalademokraten och Falu-Kuriren. De har inte funktionen bokmärken då de utgår från samma app. Så slutsatsen är att även de andra tidningarna inom Dalarna har samma brist. Dåligt och svagt av Bonnier!

Aftonbladet

När man markerat en artikel med ett bok­märke så hittar man tillbaka till alla sina bokmärken genom att klicka
Meny > Mina Bokmärken.
Meny hittar du i botten på appen.

Bokmärken presenteras enbart med rubriken vilket jag tycker räcker.

DN, Dagens Nyheter

DN har en annan in­gång till dina bok­märken, näm­ligen:
Konto > Sparade artiklar under rubriken Min läsning. DN visar alltid en inledande bild samt en del text. Jag tycker att det är lite överdrivet eftersom man oftast vet vad det är för artiklar man sparat. Aftonbladets lösning är därför bättre speciellt när man sparar många artiklar.

Det blir ett klick till, innan hela artikeln öppnas till skillnad mot Aftonbladets lösning.

ETC

Överst till vänster har du de tre korvarna eller de tre horisontella strecken som tar dig till menyn i ETC. Symbolen, eller ikonen med tre streck är lite av en standard på nätet och omedelbart lätt att förstå. Problemet kan vara att det inte är första stället man letar efter för att se sina sparade artiklar. Men det beror ju på, som sagt var. Många tycker nog att det är en logisk väg.

Väl där hittar du längst ner tidningens Bokmärken

ETC visar i likhet med DN litegrann av artikeln som du sparat, så det blir även en klick till, innan hela artikeln presenteras för läsning.

SVT

Precis som ETC hittar du meny-ikonen i SVT-appen uppe till vänster. När du klickat på den så hittar du absolut längst ner dina sparade artiklar via Sparat

SVT gör som Aftonbladet men visar även artikelns första illustration som oftast är ett foto. Annars är det bara artikelns rubrik som visas.

Omni

Ännu en app som hanterar sparade artiklar, eller bok­märken om du så vill, via standard-ikonen med tre streck uppe till vänster. Via den kommer du sedan till menyn samt sparade artiklar under Omnis ”Hej”. Alltså Hej plus din inloggnings-identitet hos Schibsted.

Jag visar inte vilken mejladress jag använder som identitet utan jag har klippt bilden precis ovanför Sparade artiklar i illustrationen.

Avslutningsvis…

Som du ser och vilket jag vill visa är att de flesta nättidningar tillhandahåller bokmärken/sparade artiklar. Alla gör det inte, ännu kanske jag ska tillägga, och det är än så länge lite rörigt hur logiken är bestämd. Ikonen, som du ser i början på mitt inlägg, är densamma som i bok-appen ”Storytel” om du som jag läser böcker på telefonen eller surfplattan och vill vara säker på var du slutade läsa senast. Alltså om du föredrar att läsa istället för att lyssna på nån som idkar högläsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.