Förbereder min backup-telefon just nu

Jag har lång erfarenhet av att starta upp en ny telefon och det tar alltid längre tid att få den att fungera än var man tror.

Att tro att det bara att köra en ”Restår” är att lura sig själv. Så vill man vara på den säkra sidan så ska en backup-telefon förberedas och vara uppdaterad så att det bara är att flytta över simkort eller få ett nytt simkort i närmaste butik där man har sin operatör.

Det sistnämnda alternativet handlar om när mobilen man är beroende av, stulits eller förlorats på annat sätt. Att då omgående komma igång kan då vara livsviktigt. Jag har varit med om det en gång och vill inte uppleva det igen.

Med livsviktigt menar jag att inte längre ha tillgång till sina pengar.

Efterarbetet

Det finns två scenerier när man måste återskapa sin telefon. Det ena är en helt förlorad smartphone och den andra en total krasch men att man har den fysiska telefonen kvar. Jag drabbades av det sistnämnda.

Sen gjorde slumpen att jag idag har två nästan likvärdiga smartphones, vilket betyder att jag kan bygga upp en backup-telefon samt se problemen i praktisk handling.

Utöver att man kan tvingas ta hjälp av nån typ av support så kan följande lista ge en fingervisning om vad det handlar om.

 • Numera har väl de flesta tvåstegsinloggning så för att få på plats alla detaljer är den appen mycket viktig. Funkar den på mer än en smartphone och kan den fungera parallellt med den man använder dagligen? Exempelvis Microsofts app, Authenticator. Just nu vet jag inte men kommer snart att veta eftersom jag aldrig testat tidigare
 • Har du en app som håller reda på alla lösenord? Är den i så fall synkad och aktuell?
 • Efter en ”Restår” så måste man logga in på alla ställen där inloggning krävs.
 • Är backupp igång på den nya eller extra telefonen? Om inte så ska den igång omedelbart.
 • Vi har alla nån inloggning som inte längre fungerar och där man måste kunna skapa ett nytt lösenord eller införa tvåvägsinloggning.
 • Hur är det med exempelvis bankid? Om den är förlorad så gäller det att ha sin gamla bankdosa kvar med fungerande batteri samt att du kan koden
 • Vilket Id har du för telefonen? Det brukar vara en mejladress och kan du lösenordet eller pinkoden?
 • Just nu drabbas jag av vad som är rätt vanligt, en inloggning fungerar inte. Troligtvis har sajten ändrat i sina inloggningsuppgifter så det som fungerar på min ordinarie telefon fungerar inte på min andra telefon. Det är en så pass trivial inloggning som mitt konto för Aftonbladet. Sådana här problem tar ofta lång tid att lösa.
 • En detalj som alltid strular är att de flesta appar måste uppgraderas om man har en extra telefon som legat och möglat i en skrivbordslåda med äldre versioner av appar. Det här tar tid!!!
 • Så vill man vara säker på att det mesta fungerar när olyckan är framme så gäller det att ofta ha kört sin extra telefon hemma via sitt wi-fi.

Iakttagelser, så här långt

Appar slutar fungera

Jag bytte på test telefon en dag, genom att byta simkort mellan mina telefoner. Jag har nämligen ett kontantkort i min Ällfyra. Av alla märkliga resultat var den omedelbara utloggningen från Facebook så snart jag försökte öppna appen. Facebook påstod att den inte hade kontakt med internet för att sedan omedelbart logga ut mig. Det gick alltså inte att logga in! Vad som var fel kom jag aldrig underfund med så jag bytte tillbaka SIM-korten. Detta efter att jag även aktiverat Facebook. Sen kunde jag åter starta om Facebook i Ällfyran.

Nyheter är inte alltid förbättringar

En iakttagelse som man bara ser om man som jag även låter gamlingen leva vidare. Sony har inte bara förbättrat utan även försämrat!

Köper man nytt och endast börjat använda den nya telefonen så kanske man glömmer detaljer som var bättre tidigare. Så är det mellan mina två mobiler.

 • Ällfyran är skönare att hålla i handen. Beror nog på annan plastbaksida. Tian är halare att hålla men smäckrare.
 • Lättare att ta skärmbilder via av/på knappen med Ällfyran.
 • Navigering via Android 9:s centrala ikon är säkrare än att svepa när man skapar text i exempelvis WordPress.
  I Tian brukar jag av misstag svepa in korta texter på fel plats. Mycket irriterande!
  Det betyder att jag hellre bloggar via Xperia L4 än via Xperia 10 II.

Dessutom…

Det här inlägget handlar inte bara om en backup-telefon utan det mesta du just läst händer när du måste eller har bestämt dig för att skaffa en ny telefon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.