A-traktorer

Vem eller vilka som beslutat om reglerna för A-traktorer hos Transportstyrelsen kan inte ha körkort. Någon annan slutsats kan man inte dra.

A-traktorer är nämligen livsfarliga i trafiken speciellt för de aningslösa ungdomarna, men även för andra trafikanter.

Vid frontalkrockar

Tänk dig en A-traktor som frontalkrockar med en vanlig bil som ”bara” kommer i 80.

Kraften i frontalkrocken är som att köra på en stillastående bil i 110 (80+30) och man behöver inte ha säkerhetsbälte i A-traktorer!!! Läste nyligen att en ung dam menar på att ingen kommer att använda säkerhetsbälte om den regeln ändras.

Är huvudet dumt får kroppen lida och i värsta fall dör man.

Påkörning bakifrån

Senaste incidenten jag var med om var i backen upp från Hofors mot Gävle. Det blir 80 i backen som dessutom är tvåfiligt upp över krönet. Just där kom jag ifatt två A-traktorer. Eftersom jag blev tvungen att byta till vänsterfil så kollade jag först i vänstra backspegeln, vilket fick till följd att jag missade den j-a röda triangeln i röven på bilen jag skulle köra om. Jag trodde nämligen att det var en vanlig bil som ännu inte kommit upp i 80. Så jag fick bromsa kraftigt samt kasta ut min bil till vänster för att inte köra på A-traktorn. Dessutom låg det en till, framför den jag lyckades undvika, som då låg i 30 där filerna går ihop. Ingen plats att gå in bakom denna så det blev att korsa heldraget för att även undvika den. Som tur var mötte jag ingen som kom från Gävle-hållet.

Allt hände inom några sekunder och min hastighet var bara 80. Skillnaden var alltså 50 km/tim.

Andra synpunkter

Jag har varit med om flera incidenter där A-traktorer varit den utlösande faktorn som kunde slutat illa. Det flesta incidenterna beror på irriterade bilförare som gör vansinniga omkörningar. Väldigt vanligt på riksväg 69 där fjällturister ofta har ett högre tempo än lokalbefolkningen längs 69-an. Spärrlinjer, backkrön och hastighetsbegränsningar överträds även i så kallade normala fall.

Om nu inte EU sätter stopp för vansinnet med A-traktorer så borde det bli förbjudet för A-traktorer att köras på vägar där hastigheten tillåts vara över 70. Det är nämligen den allmänna erfarenheten att det är skillnaden i hastighet som är den direkta orsaken till faran med A-traktorer i kombination med vidlyftiga regler.

TMA i andra sammanhang

På motorvägar och motortrafikleder är det krav på TMA-bilar som påkörningsskydd när något har hänt men man kan ju fråga sig varför motsvarande krav på skydd inte finns för traktorer i allmänhet på riksvägar?

Ett tag var jag av åsikten att A-traktorer borde förbjudas på riksvägar, men riksvägar går ju genom samhällen där hastigheten ofta är 40 eller 50, så ett sådant förbud blir fel. Inom samhällen har jag ingen åsikt om A-traktorer. Där behövs långsamtgående fordon för ungdomar, speciellt på landet.

Dessutom borde det införas en ny körkortsklass på A-traktorer med lika höga krav på trafikkunskaper som ett vanligt körkort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.