Att bli av med sin smartphone…

Vad gör vi moderna människor när vi blir av med vår kära smartphone?

Tillfälligt blir det en form av panik. Jag drabbades av det för ett par år sedan och vill inte hamna där igen.

Dessutom gäller det gamla talesättet.
”Det handlar inte om kanske, utan snarare om NÄR det händer”.

Två alternativ

 • Håll ordning på dina backuper.
  Testa att du kan återställa din telefon från en aktuell backup eller låt någon hjälpa dig med det
 • Köp en extra telefon.

Backupmetoden

Gå in i din telefons inställningar och kontrollera att det tas regelbundna backuper. Ta även ställning till hur ofta de ska tas och i vilken omfattning.
Jag rekommenderar full backup som man gör när man köper en ny telefon och för över den senaste backupen till den nya telefonen.

Genomför kanske en gång per år en full återställning för att se att det fungerar. Det är bättre att göra en kontrollerad test när man har tid istället för i panik när man fått en krasch eller blivit av med sin telefon med anledning av någon tråkig händelse.

Tänk på att ju längre tiden går så blir det troligt att du måste återställa din telefon i en nyare version eftersom din gamla inte längre går att köpa. Det kan ställa till problem.

En extra telefon

Min reservtelefon som är tänkt att vara min omedelbara backup är inget jag rekommenderar. Anledningen är att den blir liggande under lång tid och måste uppdateras avseende både operativsystem och enskilda appar för att komma ikapp den telefon som används dagligen.

Den erfarenheten är helt aktuell just idag när jag tog hand min Xperia L4 som är en billigare variant än Xperia 10 II.

Till saken hör att L4: an legat oanvänd i snart 2 år. Så jag har anmodats att under dan uppdatera operativsystemet ett antal gånger. Jag tappade räkningen vid 5-6:e gången. Dessutom är det ett antal appar som också måste uppdateras.

Ok då… Jag kanske skulle testat att köra en komplett återställning. Å andra sidan vet jag redan att den fungerar. Men det var kul att åter köra android 9, den versionen har också förbättrats.

Slutsats

Håll koll på att din nuvarande telefon tar regelbundna backuper och testa gärna att göra en full återställning om du kan, eller be någon att göra det åt dig

Att testa en återställning via en aktuell backup är bra för att veta för- och nackdelar samt hur lång tid det tar.

En sak till!

Alla appar är utloggade efter en så kallad ”Restore”, så det gäller att du har koll på alla inloggningsuppgifter som ID och lösenord och speciellt tvåstegsinloggning. Den sistnämnda, vilken app använder du till det sistnämnda och hur funkar den?

Jasså! Du har ingen sådan!
Så det gör alltså inget om någon får tag på dina inloggningsuppgifter?

En reaktion till “Att bli av med sin smartphone…”

 1. Typiskt
  Skriver ett inlägg om att bli av med sin telefon.
  Vad händer morgonen därpå?
  Blir skjutsad till lasarettet för ett läkarbesök där risken för att bli ”drogad” är överhängande. Alltså bli smärtlindrad.
  Kommer på att telefonen ligger kvar i bilen när jag ska legitimera mig eftersom körkortet förvaras i fodralet till telefonen. Ridå!
  Jag hade åtminstone plånboken med mig där det nationella ID-kortet huserar tillsammans med betalkort och några sedlar som aldrig blir använda som det ser ut. 300kr i sedlar som legat där i ett antal år vid det här laget. De behövdes inte nu heller då jag har frikort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.