Vilket format på fotot är bäst?

Mitt standardläge samt blixt av!

Egentligen finns inget riktigt svar på den frågan, det beror nämligen på… Svårigheten är att i förväg veta vad bilden ska användas till, alltså vid foto­­graferings­­tillfället.

För det mesta hinner man inte tänka till och be dem man skall fota att vänta ett tag. Så det gäller att jag har kameran eller min smartphone inställd på en kompromiss så att man i bästa fall får bilden med stort B.

För min del är kompromissen följande

  • 16:9
  • Maximala pixelstorleken som kameran eller telefonen kan ställas in på. Det går alltid att minska eller reducera fotot i efterhand exempelvis i appen Foton i Windows 10.
  • Blixten avstängd. Anledningen är att både min smartphone och mina kameror oftast är tillräckligt ljusstarka.

Det svåra är att tänka till när man ska fotografera. Kompro­miss­­inställ­­­ningen blir snabbt inställningen för alla foton. Jag märkte det nyligen när jag, i min Sony Xperia 10, tog fram ett äldre foto taget med 21:9, alltså telefonens unika storlek som utnyttjar hela skärmens storlek.

Jag slogs av insikten att många bilder sedan dess borde har tagits med 21:9.

Så följande val måste tas vid fototillfället. Tänk på att inte ändra någon inställning också är ett val och ska vara ett medvetet val.

  1. Standardfoto? 16:9. Det vanligaste formatet på alla andra smartphones och surfplattor, bland annat min lilla sjutummare.
  2. Att enbart betraktas i telefonen eller är behovet vidvinkeln 21:9 eller rent av maximal vidvinkel när man håller inne avtryckaren och vrider på kameran eller hela sig själv. Oftast räcker 21:9.
  3. Instagram, mat eller bild på detaljer alltså fyrkantiga 1:1
  4. 4:3. I sista hand. Vet ärligt talat inte vad jag ska ha formatet till… Kanske som en illustration till ett och annat blogginlägg?
  5. För blogginlägg gäller alla formaten beroende på vad blogginlägget handlar om.
  6. Å andra sidan kan man även redigera och beskära foton i efterhand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.