
Vår kamera kan otroligt mycket och har en massa inställningar som man snabbt kan irra bort sig i.
För att Irene och jag ska ha en chans att hantera kameran med full kontroll så måste vi ha en uppsättning standards att utgå ifrån. Så därför inleder jag här ett antal inlägg som primärt är till för vår egen skull men även för andra intresserade fotografer.
Inläggen kommer att bli många för att varje del blir en fördjupning av hur och varför vi gör som vi gör.
Samtliga inlägg finns under kategorierna ”Lumix” och ”Foto”.
Alla inlägg i Lumix-kategorin kan komma att ändras/rättas när som helst utan förvarning
Grundinställning, iA och iA+

Som standard och grundinställning har vi iA-läget, eller ”Instamaticläget” om man så vill. Alltså då kameran tar över och väljer lämpligaste inställning åt oss.
Jag undrar om läget är en form av AI, alltså artificiell intelligens. Kameran väljer själv vad som är bäst inställning och bästa bild.
Via pekskärmen kan vi även välja iA+ som medför lite påverkan på vad kameran ”tycker”. För vårt del blir det över eller underexponering som vi då ser direkt på skärmen eller sökaren när vi vrider på ”ringen”. Se mer om den möjligheten längre ner i inlägget.
Manöverknappar

De viktigaste knapparna för att nå de olika inställningarna av kameran är de inom den runda knappsamlingen där ”MENU/SET” är den som leder in till samtliga inställningar.
Kombinerat med ”QMENU/”tillbakapil”, nere till vänster, för att backa ur en meny eller inställning så navigerar man inne i kamerans innersta och tillbaka igen. Alltså knappen med papperskorgssymbolen som här alltså har en alternativ funktion. Symbolen brukar annars betyda ”Delete” vilket den utför när man kollar bland sina tagna bilder.
Med den taggade ringen rullar/snurrar man runt bland menyernas alternativ samt trycket på ”MENY/SET” när man sätter en inställning. Därefter backar man med ”QMENU”. Q står för engelskans ”quit”.
De fyra symbolerna runt ”MENY/SET” aktiverar man genom att trycka bredvid på den taggade ringen. Vad som händer blir ett senare inlägg.
Du ser även ”tillbakapilen” nere till vänster på touchskärmens olika alternativ så det finns alltså två sätt att backa ur inställningar.
Bildstorlek 2 Mp, (megapixel)
Då kameran har tre lägen för bildstorlek från lägsta 2Mp, 8Mp upp till 14,5 Mp där lägsta värdet motsvarar HDTV 1920×1080 för 16:9-formatet och mellanläget för visning på 4KTV 3840×2160 16:9. Högsta värdet rekommenderas för utskrifter av foton upp till A2 5184×2920 16:9.
Så vi har som standardinställning det lägsta värdet vilket räcker och blir över för att använda och distribuera i vardagen på hemsidor, telefon, surfplattor och utskrift på vanliga papperskopior. Formatet fungerar även bra för att skapa fotoböcker.
Andra siffror för att belysa valet av lägsta upplösningen är vad de olika formaten medför på det 32 GB SD-minneskort vi valt att använda. Siffrorna gäller då vi just nu har 180 foton på kortet sedan tidigare.
- 2Mp, 27652 bilder kvar
- 8Mp, 5972 bilder kvar
- 14,5Mp, 3636 bilder kvar
Egentligen skulle ett mindre SD-kort fungera bättre då vi även valt att ganska omgående flytta upp våra fotosessioner till våra respektive Onedrives. Vi har ju varsina 1 Tb (1 Terrabyte = 1000 GB).
Filstorlek, Mp blir även Mbyte


Inställning
Du navigerar bland menyerna med hjälp av den taggade ringen genom att dels snurra på den men även trycka på de fyra kanterna uppåt, nedåt samt höger och vänster.


Bildformat 16:9
Formatet 16:9 är det horisontella format som de flesta smartphones har idag och som därför de flesta är vana med att se och hantera.
Kameran kan ställas in i följande bildformat…
- 4:3, ett vanligt TV-format
- 3:2, 35mm filmkamera
- 16:9, vanligt foto- och filmformat
- 1:1, helt fyrkantiga foton
Inställning

Över och underexponering

Kameran har en programmerbar ring runt objektivet som vi valt att använda för över- och underexponering. Rätt bra att ha snabbt tillgängligt på vintern då den vita snön ger en tendens till underexponering, alltså att snön blir grå.
Vi har även ställt in att kameran visar taget foto omedelbart i 5 sekunder så att vi omedelbart kan se och ta en ny bild om så behövs utan att behöva slå på betraktningsläget för samtliga foton.
Inställning

