Blandat Svamlat, en följetong

Det hela började som ett gigg på Kulturstugan i Märsta för något år sedan och föreställningen skulle ha ett namn. Eftersom jag redan då blandade låtar med lite mellansnack plus att låtarna var en blandning av hits genom åren med början 1965 så föll det sig naturligt att mitt improviserade mellansnack med en blandning av låtar som jag gillar blev Blandat Svamlat. Blandat Svamlat tog sin början.

Sedan döpte jag om den här bloggen och hemsidan till samma namn, så de två orden har på så vis blivit en form av oregistrerat varumärke för min del.

Jag har nu kommit till nummer fyra, vilket alltså är ”Blandat Svamlat IV”. Men då programmet, eller föreställningen, blivit något helt nytt i och med nummer fyra, så är projektnamnet intakt som Blandat Svamlat IV, men programmet heter numera ”Kim Larsen på Svenska” eftersom jag gett mig fanken på att dels översätta Kims danska texter till svenska plus att jag även petat in mina ackordanalyser i anslutning till texterna. I och med så har jag även gjort följande

  1. Varje ackordbyte ligger på vokaler eftersom även toner måste ligga på sångtexters vokaler.
    Försök sjunga en skala på bokstaven ”T” så kanske du förstår.
  2. Eftersom varje sångrad då måste ha en synkron rad ovanför där ackorden ligger, så var jag tvungen att skriva texterna med typsnittet Courier som har den egenskapen att varje bokstav, och även blanksteg, tar lika stor plats både horisontellt som vertikalt. Alltså som en gammal mekanisk skrivmaskin. På så vis är det betydligt enklare att placera ackorden på exakt rätt plats i sången.

Någon kanske tycker att jag borde lära mig noter istället för mitt hemsnickeri. Kanske det, men det är faktiskt texterna som är det svåra för min del. Melodierna lär jag mig genom att lyssna på originalinspelningar och dom brukar fastna rätt fort. Men texterna…

Vi får se längre fram under året om jag publicerar mina nedtecknade och analyserade sånger någonstans på nätet. Men innan dess så ska jag bland annat uppträda med kortare versioner av Blandat Svamlat III i Grycksbo på ett äldreboende.

Kolla även evenemanget senare i vår via Kulturstugan i Märsta (21 maj). Just nu har jag nio översatta, nedtecknade samt analyserade låtar. Sju av dem är Kim Larsens kompositioner och två är skrivna av andra kompositörer men låtarna förknippas med Kim Larsen. Vilka låtarna är återkommer jag till längre fram i vår. Jag är medlem i Märsta Kulturförening och framför mina föreställningar helt ideellt. Inträdet går oavkortat direkt in i stugans verksamhet.

Jag har även, med hjälp av Martin spelat in en av Kim Larsens sånger vilken jag hoppas få tillstånd att publicera mer officiellt. Martin är min son som utbildats på SAE Institute i Solna enligt ”Audio Production Program”. Vi får se hur det blir med den saken, men spännande är det! Får jag nej så får jag hitta på något annat sätt att lägga ut min aptitretare till föreställningen i maj.

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.