Screen Shots på pekplattan! Lätt irriterande!

Jag gillar skarpt min lilla 8” pekplatta med Windows 8.1 från Toshiba då den gör mig ytterligare mobil om jag så vill. Den går ju ner i innerfickan på några av mina jackor. Så långt är allt frid och fröjd. Men jag vill ju kunna göra allt, vilket jag inte kan i vissa fall.

WP_20150119_014Som teknisk bloggare inom IT så vill jag kunna ta Screen Shots kanske via gamla PrtSc på tangentbordet. Även appen “Skärmklippverktyget” finns där som alternativ. Men så är det Windows 8.1 och de två miljöerna “Skrivbordet” kontra “Pekplattan”.

I skrivbordsmiljön är det som vanligt. I Laptoppen är det bara att trycka PrtSc eller Alt+PrtSc (Öppet/markerat fönster) på tangentbordet så har jag en skärmbild. På pekplattan har jag installerat “Skärmklippverktyget” eftersom jag inget fysiskt tangentbord haver. Funkar bra även på pekplattan men bara i Skrivbordsläget!

Men om jag vill ha en skärmbild av nåt på pekplattan? Inget problem så länge det handlar om en horisontell skärmbild. Du minns väl att jag har en Laptop från Toshiba som är försedd  med pekskärm, alltså är det bara att trycka på den fysiska tangenten PrtSc eller Alt+PrtSc.

Men så kom jag till testerna av Läsvyn i Windows 8.1…

WP_20150202_001

Pekplattan kan jag ställa i lodrät ställning, vilket medför att Läsvyn blir än mer lik en sida i en bok! Den vill jag ju kunna visa dig i ett av mina blogginlägg. Men går det i min Laptop? He he…visst går det, om man bara funderar några vändor vill säga! Det som funkar i 8-tummaren men som inte funkar i Laptoppen är att skärmen automatiskt vrider sig 90 grader beroende på hur jag håller pekplattan. I min Samsung Galaxy Tab 3 finns det en fysisk “hemlig” dubbelknappstryckning” som tar Screen Shots, men i min 8-tummare finns den inte. I vilket fall har jag testat en massa olika varianter utan att lyckas. Och som sagt var, Laptoppen vrider sig inte automatiskt 90 grader hur gärna jag än vill, men…

Läsvy 8Det jag kom på var, att om jag högerklickar någonstans på Skrivbordet samt klickar på “Grafikalternativ” – “Rotation” – “Rotera 90 grader” samt därefter ställer hela Laptoppen på högkant så går det att trycka på PrtSc på det lutande tangentbordet efter att jag fingrat över till “pekplattewindows”! Du återgår till normalläget på samma sätt genom att markera “Rotera till 0 grader” enligt bilden.

Ett tag surfade jag runt på Kjell & Company, Clas Ohlson, Microsoft och Dustin efter ett Bluetooth-tangentbord men jag kunde inte se om nåt av dessa hade tangenten PrtSc. Dessutom fanns det inga bilder där jag kunde se att de har åäö. Nu kanske de har dessa tangenter, men jag skulle bli tvungen att dra in till stan för att dessutom övertyga diverse butikspersonal om att kunden alltid har rätt, d.v.s. att jag i detta fall vägrar köpa grisen i säcken!

– Öppna förpackningen för böveln så jag kan se tangenterna samt eventuellt både provtrycka tangenterna samt testköra mot min medhavda pekplatta om 8 tum!

Butiker av idag är ju inte överbefolkade av gammaldags hederliga säljare som tycker att jag som kund alltid har rätt… Blinkar.

Nåväl, tills dess att jag gått denna match så får jag fuska mig fram och övertyga dig om att följande bild ser likadan ut i min pekplatta om 8” trots att jag tagit denna i min 90-graders-lutande Laptop enligt bilden ovan.

Skreva lugnt mina herrar eller sätt er på pungen!

Läsvy 7

Roffe
@rigit

En reaktion till “Screen Shots på pekplattan! Lätt irriterande!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.