Tänk att jag gjorde så rätt! Jag slutade äta Crestor från AstraZenica

Tvärt emot vad tre läkare sa eller ordinerade, varav två gav mig rådet att inte avbryta utan fortsätta ta medicinen Crestor 20 mg från AstraZenica, så avbröt jag på egen risk att varje morgon ta detta piller tillsammans med de sju andra.

Saken är den att från i somras när jag la golvet i källaren uppe i Dalarna så märkte jag de första symtomen. Jag började få svårt att resa mig från golvet när jag jobbade. Det gjorde helt enkelt ont och kraften i låren blev sämre och sämre. Under hösten märkte jag dessutom att överarmarna började värka när vi gick i butiker typ IKEA. Mina muskler i överarmarna orkade inte med mina egna armar?! En annan åkomma var att jag var ständigt lös i magen.

Det här berättade jag för en hjärtspecialist vid ett återbesök på Danderyds sjukhus. Hon bytte då ut Atorvastatin 80 mg mot Crestor 20 mg och magen blev bra igen. Men smärtan och kraftlösheten i armar och lår accelererade dramatiskt. Jag trodde ett tag att jag var otränad så att jag innan medicinbytet börjat gå upp till lägenheten tre trappor upp istället för att ta hissen, vilket bara medförde att jag efteråt var tvungen att vila flera timmar. Efter medicinbytet till Crestor kunde jag bara gå en trappa upp för att sedan ta hissen de återstående två våningarna. Jag hade blivit invalidiserad!

Det var nu som jag började läsa biverkningar via http://fass.se, speciellt Atorvastatin och Crestor.

Vad Crestor används för

Här följer några klipp ur Fass om Crestor från AstraZenica.

image

Motion var det inte tal om, snarare rullstol. Jag försökte ta promenader vilket gick hyfsat när jag gick nedför gatan, men går man nedför så måste man gå uppför när man ska gå tillbaka! Det gick, men med vilopaus var tionde meter.

Sen va det då biverkningarna!

image

Ovanstående är “bara” en av biverkningarna! Min tanke blev att mitt hjärta även är en muskel även om jag efter två tidigare hjärtinfarkter inte känt några problem med varken hjärta eller bröstet som sådant.

Ovanstående försökte jag framföra som orsak till min smärta och uppkomna muskelsvaghet. En av läkarna som jag rådfrågade svarade med ett skratt (eller va det bara ett leende) att…

– Om jag skulle läsa alla biverkningar så skulle jag aldrig mer skriva ut några mediciner!

– Skitkul, tänkte jag utan tillstymmelse till något leende.

Slutsatser

Slutsatsen blir då enligt min mening att läkare i gemen inte är medvetna om biverkningar, dessa får man som patient hålla reda på själv samt fundera kring och därefter ställa sina egna diagnoser och utifrån detta dra sina egna slutsatser samt ta beslut.

Jag bestämde mig för att sluta ta Crestor för drygt en vecka sedan för att se om jag blev bättre.

Nu på andra veckan så är jag mycket bättre och jag har tagit kontakt med min hjärtläkare som jag via telefon hörde blev orolig och ångerfull då hon kom med en massa förklaringar varför hon beslutat si och så och varför hon kommit fram till att jag skulle börja med Crestor. Det blev till slut lite pinsamt då jag som patient fick lugna min läkare och få henne att börja jobba istället för att urskulda sig. Jag va ju inte ute efter henne utan jag vill ju bara bli frisk!

Nu har hon ringt tillbaka efter att ha konsulterat en kollega på DS, som tydligen är specialist på kolesterol, och kommit fram till att jag är överkänslig för statiner och att jag gjorde helt rätt. Men jag behöver fortsatt sänka mina kolesterolvärden och har fått en ny plan hur vi ska göra. Så nu känns det som att vi är på rätt väg.

Roffe
@rigit

7 reaktioner till “Tänk att jag gjorde så rätt! Jag slutade äta Crestor från AstraZenica”

 1. Varför måste du sänka ditt kolesterol? Jag har läst Ravneskogs bok om myter kring kolesterol och hans slutsats är att det inte är kolesterol som är boven. Snarare blodets koagulationsförmåga, som man bör sänka (med tex en magnecyl om dan)

 2. Jag undrar mycket över vad ”planen” består av. Min make har tagit Atorvastatin Krka sedan c.a okt 2015. Han fick så svåra muskelsmärtor och behandlingen avbröts hösten 2018 i tre månader. Han blev mycket bättre men kolesterolvärdena blev dåliga igen. Det var bara till att återgå. I veckan träffade vi en dietist och fått tips på Becel pro-active shot + Betavivo (havrehjärtan)

 3. Så gla att jag läst din berättelse..låter som min mans besvär.ingen läkare vet vad det är..det började för 1,mån ..har bara blivit sämre..han fick statiner i dec.Så nu får han sluta..precis dina besvär..har annsrs så bra fysik..kör enduro..men nu är det så illa..dom satt in hög dos av kortison. Hjälper inte..tack för din läsning..

  1. Be hans läkare ta ett blodprov för att kolla P-CK. Det ska ligga runt 4,5.
   För min del låg mitt P-CK på 63 när jag mådde som sämst, vilket var i november. Slutade både med Atorvastatin och Esetrol eftersom de har samma biverkningar. Genomgår just nu en långvarig behandling med kortisontabletter som började med 60 mg för att nu i januari kommit ner till 30 mg.
   P-CK ligger just nu på 6,3 och jag är mycket bättre. Motionerar med stavgång minst varannan dag.

  2. En månad med kortisontabletter är för kort tid. Min läkare på Reumatologen i Falun gjorde upp en plan på flera månader där jag först nu i januari märker en förbättring. Alltså på tredje månaden. Kommer att trappa ner mot 0,5 mg fram emot mars.
   Ska kanske tillägga att jag i flera år tålde 15 mg Atorvastatin och Esetrol men fick nya besvär i höstas som var värre än första gången med Crestor. Jag har alltså diagnos på att jag inte tål Statiner och får nu rätt behandling som det verkar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.