iPhone 4 är till och med sämre än Palm E2

Igår när jag satt och fikade hos en gammal kär vän så blev det återigen snack om prylar. Han är så kallad nyfrälst på sin iPhone 4 och bombade mig med argument om sin lurs förträfflighet. Debatten var het för att uttrycka sig milt. Jag försökte förklara att iPhone inte är något braskande nytt på mobilfronten genom att tjata om att Apples iPhone “bara” är en evolution och inte en revolution. Han blev mer och mer upphetsad. Revolutionen stod Palm för och det var några decennier sedan.

Till slut blev han tyst och höll med mig.

Det var när jag tyckte att han skulle surfa in på sin iPhone och leta reda på informationen om Nokia X3. Upp med browser och sök på Nokia X3 sa jag. Tystnaden lägrade sig när han svor åt svårigheterna med att skriva på sin iPhone. Det tog en stund. Han höll till och med, med om att iPhone är urkass att skriva med. Alltså samma problem som jag haft genom åren med mina Palm och Pocket PC. Jag har runt 5-6 hopvikbara tangentbord i en låda i min iver att lösa problemet med att skriva.

Det slår mig att till och med min gamla Palm E2 är bättre att skriva med än dagens smartphones, iPhone 4 inberäknad. Med “pennan” och Palms eget notationssystem att skriva i stenografiliknande rörelser på skärmen så går det fortare att skriva på en gammal relik som en gammal Palm än på iPhone 4 eller andra lurar som består av en jätteskärm och en eller tre knappar. Ju mer jag tänker på problemet så blir jag än mer övertygad om att Nokia är på rätt väg med hur Nokia X3 fungerar. Nu återstår bara en Nokia X”n” som kan användas i jobbsammanhang tillsammans med Microsoft Exchange.

Tyvärr, måste jag säga, så har Microsoft låst in tillverkarna i en korkad inlåsning á la Apple där en konventionell knappsats typ X3 inte är tillåten idag. För håken Microsoft, släpp loss Nokia, dom kan göra telefoner vilket ni inte kan. Phone 7 måste tillåtas fungera på en lur typ Nokia X3.

Ooops! Har just upptäckt att det finns en X3 till. Den lur jag menar heter Nokia X3 Touch an Type och inte enbart X3, vilken är en helt annan lur.

Kolla den här testen av Nokia X3 Touch and Type så kanske du förstår vad jag menar. Tyvärr skriver inte snubben någonting men T9 vet väl alla vad det är och innebär i ämnet skriva på en mobil.

7 reaktioner till “iPhone 4 är till och med sämre än Palm E2”

 1. Nä inte med just ”Stenografi”, men Palms motsvarighet som påminner om stenografi. Minns inte vad metoden kallades. Att jag är gammal det vet du redan.

 2. Jag är iPhone ägare och håller till viss del med dig men jag tycke det är lätt att skriva på skärmen. Om man lutar den åt sidan så får man ju fram det stora tangentbordet på skärmen och då går det lätt att skriva. Jag skriver email mm på min iPhone dagligen och det är inga problem. Visst, jag skriver inga långa romaner direkt men det gör man ju inte gärna på någon telefon. Då använder jag datorn istället.
  Alla telefoner och handdatorer har ju för och nackdelar.

 3. Får man vara med med en senkommen kommentar om detta?
  Att gaffla med Roffe om iPhone lönar sig inte – det är som att försöka övertyga en muslim om kristendomens förträfflighet… 🙂

  I stället tänkte jag nämna lite om stödet för Microsoft Exchange, eftersom det var på tapeten. Exchanges ActiveSync (som används för att synka sin mailbox med mobilen) har ju utvecklats för varje ny version och den senaste (Exchange 2010) har ett 40-tal olika policies som kan användas för att styra vad användaren får och inte får göra med sin mobil, t ex att stänga av kameran, förbjuda användning av en browser osv, osv. För företag är kanske en av de viktigare punkterna att kunna kräva kryptering av den e-post som lagras i mobilen. Möjligheten att styra mobilen med policies varierar väldigt mycket mellan olika mobiltelefoner. Inte oväntat har den mobil som kan styras med flest policies ett Microsoft-OS i sig, men inte som man kanske skulle förvänta sig Phone 7! Nej, det är faktiskt Windows Mobile 6.5 som erbjuder bäst styrmöjligheter. Windows Phone 7 då? Ja, den hör faktiskt till bottenskiktet bland mobilerna och klarar t ex inte av att kryptera lagrad e-post. Android med senaste OS (2.2) klarar sig också dåligt när det gäller att styras av centrala policies och klarar inte av att kryptera lagrad e-post. Näst bäst i klassen är faktiskt iPhone med IOS 4 (iPhone 3GS eller iPhone 4) som kan styras med en stor mängd policies och lagrar alltid e-posten krypterad (går inte ens att stänga av). Apple har gjort ett bra jobb tillsammans med Microsoft. Det fungera till och med alldeles utmärkt att samtidigt vara uppkopplad mot flera Exchange-system och synka inte bara e-post utan också kalenderdata på ett intelligent vis.

 4. Att försöka övertyga Jonas om bristerna med iPhone är som att inför en präst i svenska kyrkan försöka argumentera för att Jesus var av kunglig börd och gift med Maria Magdalena. Är man religiös så är man. Klart att du får gaffla hur mycket du vill men ämnet för inlägget handlade om svårigheterna med att skriva. Eller tycker du att iPhone är en riktigt bra pryl för en mänsklig ordbehandlare? Jag tycker mig nämligen ha märkt att just den detaljen är en smula vansklig på dagens Smartphones oavsett om det är iPhone, Android eller Phone 7. Förr eller senare gör man något åt det och skaffar ett mobilt tangentbord. Det gjorde jag med Palm och den insikten kommer alla smartphone-användare fram till så småningom på dessa lurar med en skärm på max 4 tum. Själv har jag varit på OnOff och känt och klämt på Samsung Galaxy Tab.
  7 tum och den fick ändå plats i min inneficka på skinnjackan. Tyvärr var den inte igång så jag kunde inte testa hur den var att skriva med. Men det finns redan ett tangentbordstillbehör! Det är vaket av Samsung må jag säga! Jag kommer att utveckla en reell behovsanalys i Verksamhetsfilosofen så småningom, fri från religiösa förtecken. Är just nu till och med tveksam till Phone 7, hör och häpna!

 5. Nä jag är egentligen inte så iPhone-religös som det kanske verkar och att tangentbordet är en svag punkt håller jag definitivt med om. När man vant sig fungerar det hyggligt i alla fall, men andra lurar är säkert bättre. Fast vem vill använda en telefon som ordbehandlare?

  WP7 verkar vara en spännande och annorlunda lur med ett annat OS än iPhone och Android. Jag skulle inte ha något emot att testa en. Det usla stödet för ActiveSync kommer med största sannolikhet bli mycket bättre redan i nästa uppdatering. Jag har hört rykten om detta från Microsoft.

 6. Jag har tjatat på Peter Wissinger om att ActiveSync saknar ”native” sync av ”Uppgifter”, vilket varit en unik funktion i Mobile 5 och 6. Han har inte kunnat ge något annat svar än att det kommer… men när då undrar jag fortfarande? Jag är fortfarande sur över att Microsoft på det här sättet sabbat för min bok om Outlook där jag skrev massor om just ”Uppgifter” och det unika med Microsofts OS för mobiler. Rena rama sabotaget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.