Överföring av foton

Det finns ett antal sätt att föra över foton från kameran till andra platser typ till telefonen, surfplattan eller datorn via kabel eller minnes­kort­läsare.

Men den metod som är mest spännande är att föra över mina foton trådlöst med wi-fi-teknik.

Men det finns problem med Nikons app WMU, Wireless­Mobile­Utility men det finns även fördelar.

Direkt wi-fi, kamera – surfplatta

Sju tum, som gamla tiders pappersfoton

Metoden med wi-fi är för min del intressant då jag har en sjutums surfplatta där formatet är relationen 16:9. Formatet är ungefär som gamla tiders framkallade foton som man fick hem i specialgjorda kuvert med en ficka för alla pappersfoton och en ficka för negativen.

Foto taget med min Nikon COOLPIX S6800

Syftet med att flytta eller visa sina foton är ju att man vill se bilderna i större format än i kamerans lilla skärm.

Samma metod och teknik fungerar likadant om man istället vill överföra sina foton till sin smartphone.

Panasonic har sin app (Image App) och Nikon har sin (wmu). Båda finns på Google Play Butik. Jag börjar därför med att hämta appen wmu samt installera den i min surfplatta. Kameran kräver nämligen att appen finns på plats om man vill föra över foton trådlöst via wi-fi.

En nackdel med min lilla Lenovo Tab M7 är att det bara sitter en microUSB i röven på apparaten. Så då finns ingen annan råd än att ha två minnes­kort­läsare. En för USB-C och en för microUSB. Båda har även USB-A som alternativ. Kommer per post vad det lider.

WMU, WirelessMobileUtility

Det borde finnas varningstexter på appen om att appen vid överföringen på egen hand reducerar både upplösning och storlek på bilderna.

Men om man vet varför och hur, samt till vilken grad så är den riktigt användbar. Det finns ju tillfällen då man bara vill se bilderna tillfälligtvis utan att man sedan laddar upp dem eller synkar dem mellan surfplattor och telefon. Då är WMU bra som tillfällig lösning plus att jag kan ha maximal storlek på alla foton i kameran som standard.

Så jag har automatisk synk avslagen i ”ämsjuan” samt även automatisk uppladdning till Onedrive avslagen.

Att man dessutom kan använda appen som en trådlös metod att ta foton utan att hålla i kameran är rätt kul och användbart.

Svårigheten med upplösning

Det är inte lätt med upplösning på skärmar kontra utskrifter på papper eller stora så kallade vepor eller banderoller. Pixlarna ställer till det. En stor bild som i praktiken är mycket pixlad kan på långt avstånd se skarp ut.

För att se och testa olika storlekar och därmed megapixel och megabyte så tog jag samma bild vid samma tillfälle vid samma ljus genom att enbart ändra bildstorleken i kameran i min Lumix.

När jag sedan betraktade dessa tre foton i både telefon, sjutums surfplatta samt tiotums surfplatta och zoomade in bilderna så såg jag till min förvåning ingen skillnad. Efter en del googlade efter svar så är min slutsats för närvarande att skärmarna bestämmer upplösning på alla foton, därför ingen skillnad.

Vill man veta vilken upplösning man behöver till ett uppdrag där printad storlek är viktig, så får man leta efter information på annat sätt, nämligen via ”info” om respektive foto plus att man vid fototillfället kan sin kameras olika inställningar av bildstorlek.

1920×1080 pixel 16:9, Visa på HDTV. 1,1MB
3840×2160 pixel 16:9, För visning på 4KTV. 5,1MB
5184×2920 pixel 16:9, För utskrift upp till A2. 7,8MB

Skaffa en bra minneskortläsare

USB-C och USB-A samt läser SD och Micro-SD

Att föra över bilder via wi-fi från kameran är lite omständligt och kräver både envishet och kunskap om tekniska lösningar så mitt råd är därför att skaffa en bra minnes­kort­läsare som går att ansluta till sin dator och surfplatta. I mitt fall en med USB-C men USB-A har jag också användning för. Klicka på bilden för info om Plexgear minnes­kort­läsare hos Kjell & Company.

microUSB samt USB-A

Jag har även beställt en minnes­kort­läsare med microUSB från 24.se.

Även om det är kul att köra WMU så är den lite opålitlig och slår av kopp­lingen ibland. Men det är en kul möjlighet.

Några saker till!…

Jag har länkat bilderna på minnes­­kort­­läsarna till de sajter där jag beställt mina, så klicka på den läsare som du vill ha.

Kom på härom dan att formatet 1:1 både i telefonen och kamerorna behövs till bilder på mat samt när de ska upp på Instagram. Där är det fyrkantigt som gäller och då är det lika bra att komponera redan vid fototillfället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.