Det jag drabbades blev en lång följetong i massmedia där vi som drabbades blev beskyllda för både det ena och det andra.
– Inbillningssjuk, fantasier! Det finns inga bevis!
Hur det yttrade sig och gör än idag!
Till och med läkarna och forskarna var emot oss, så jag slutade prata om det. Istället fick jag hålla käften när många frågade varför jag var så röd i ansiktet.
– Har du varit på utlandsresa, solat för mycket, har du rosacea?
Många var och är nyfikna och råden inte av denna värden.
Jag blev med åren rätt trött på att försöka förklara så jag började istället ignorera frågorna. Med tiden har jag börjat undra varför en del är så in i helvete intresserade av andras synliga åkommor.
Det var ingen allergi!
Då, under några år trodde vi som drabbats att vi blivit allergiska mot el, det pratades om elallergi!
Hört talas om det? Det var över 30 år sedan. Det var ingen allergi för min del utan ett atopiskt eksem. Jag vet sedan länge att elektriska växelfält drog igång mina eksem och gör det än idag om jag är oförsiktig.
Det som händer är att det börjar klia i pannan, runt ögonen, kinderna, i håret, halsen och på övre delen av bröstet. Alla områden blir rödflammiga för att sedan gå över i att flagna. Det enda som hjälper är starka kortisonsalvor eller krämer. Numera har jag även av hudläkare ordinerats en typ av salva där det aktiva ämnet är ”Takrolymus”. Han sa att ”Vi tycker inte om att man har kortison i ansiktet”.
Glädjande nog så fungerar denna salva mycket bättre än kortison typ Ovixan 0,1% som är en stark kortisonkräm. Speciellt är denna salva bra runt ögonen.
Vad kan man göra åt problemen?
Det viktiga är att undvika att exponera nämnda delar av kroppen för elektriska växelfält. Och hur gör man nu det, eftersom vi är omgivna av elektriska apparater dygnet runt som alstrar elektriska växelfält. Här följer några råd och anvisningar som fungerat för mig genom åren så att jag fortsatt kunde jobba med IT dagligen framför olika typer av bildskärmar.
1. Jorda eller använd ett extern batteri.
Det enkla svaret är att ”jorda” de apparater man har eller köra exempelvis surfplattor och datorer på de inbyggda batterierna. Även moderna externa laddningsbara batterier går bra. Jag har själv en klump på 20 000 Volt, av märket Andersson Powerbank 20.000 PD/QC 3.0 som inte avger några elektriska växelfält när jag kör den mot någon av mina surfplattor, exempelvis min nya Microsoft Surface Go.
2. Koppla själv med enkelkabel och krokodiler.
Ett annat alternativ är att koppla förbi datorer eller surfplattor som ansluts till eluttag via så kallad ”europakontakt” med en enkelkabel som man försett med ”krokodilklämmor” i vardera änden. Den ena ansluts på något sätt till apparaten och den andra i en jordkontakt på ett eluttag som ska finnas i alla rum enligt nuvarande byggnormer. Förr var det bara köket som hade den standarden. Men man kan idag byta ut alla tvåtråds elkablar i alla gamla rum till tretråds samt alla eluttag till jordade eluttag.
Krokodilklämmorna var min vanligaste metod under min arbetstid eftersom det fanns uttag på datorerna för lokala skrivare där man normalt skulle skruva fast kontakten via anslutningens små skruvar. En perfekt plats för en längre skruv plus krokodilklämman förutsatt att man inte behövde någon lokal skrivare. Idag kanske metoden inte fungerar på grund av de nya USB- eller Lightningkontakterna. Då återstår laddningsbara batterier.
3. Hur ”ser man” de elektriska växelfälten?
Svaret är; att det gör man inte! De är osynliga. Men man kan med en enkel och billig pryl ”detektera” och på så sätt ”se” var de är. Det finns även mer avancerade detektorer som även kan mäta styrkan i fälten. Jag har sett en sådan för länge sedan som även kunde mäta och visa hur höga värden som finns i volt per meter.

Den billiga prylen heter ”Elfix detector” och används egentligen för att hitta sladdar bakom vägg för att hantverkare inte ska slå en spik eller borra igenom en elkabel på andra sidan väggen typ gipsskiva. Den jobbar via en röd lampa samt ett surrande ljud för att visa elektriska växelfält.
Oftast räcker det eftersom behovet är svart eller vitt. Antingen finns det växelfält eller så finns de inte.
Den platta bildskärm som jag fick 1988 på den arbetsplats där jag jobbade var en så kallad ”plasmaskärm” med röd text på svart botten. Den mätte ett företag som vi anlitade, upp till över 50 volt per meter i en radie på 2 meter från skärmen. Mätapparaten såg ut som en tennisracket utan nät. Vad företaget hette har jag glömt. Jag bjöd dessutom hem företaget som mätte upp hela mitt hem och fann att köket var den plats som gav minst utslag eftersom hela köket var jordat och därmed all utrustning vi hade utom belysningen i taket. Värst var en väggdimmer i vardagsrummet som även den gav ett värde på 50 volt per meter upp emot två meter ut i rummet.
Det som är intressant är att alla strömbrytare och eluttag avger elektriska växelfält. Varje sladd som ansluts till ett vägguttag avger växelfält och fortplantar sig på allt som sladden berör som mattor, bord, stolar, hyllor med mera. Det hjälper inte att längs sladden ha en strömbrytare, växelfälten ”hoppar över” strömbrytaren.
Europakontakten, ett sätt att fuska
Det är alla tillverkare av elektriska och elektroniska prylar som fuskar, inte du och jag!

Varför tillåts det att importera och sälja elektriska och elektroniska hjälpmedel med den platta europakontakten när svenska byggnormer numera säger att samtliga rum i ett hem skall ha jordade eluttag?
Det är alltså ett sätt för tillverkare att fuska in sig på den svenska konsumentmarknaden. Någon annan slutsats kan man inte dra. Det blir billigare att tillverka elektriska prylar med ”tvåsladd” än ”tresladd” helt enkelt och då går det inte att jorda prylen för att få bort elektriska växelfält.
Man har ju redan i designfasen av en pryl bestämt att sådana som jag inte finns! Det har ju dreven genom årens lopp redan bestämt med stöd från forskningsvärden och ett antal läkare. Idag vet vi att ekonomiska intressen styr information och propaganda via välbetalda lobbyister.
Bästa platsen att ladda batterier!
Var i hemmet ska man placera sina laddare till telefoner, surfplattor, externa Powerbanks, klockor, kameror med flera eftersom man måste ha tillgång till eluttag?
Dessutom är så gott som alla laddare försedda med stickkontakt utan jord!
Inte ens de gamla ”klumparna” som fanns eller finns för att sänka strömstyrkan till den elektroniska prylen går att jorda. Hur löser man det?
Nattduksbordet vid sängen i sovrummet!
Detta är den bästa platsen att ladda elektroniska prylars batterier. Anledningen är ju att man inte är där under dan? Men det krävs att man även har nån sorts ”tajmer” så att man inte laddar när man inte är hemma.
Du som jobbar kan ju ladda när du kommer hem samt under morgonbestyren.
Att man inte ska ladda på natten eller när man inte är hemma beror på brandrisker. Fuskar tillverkare med möjligheten till jord så fuskas det säkert även med andra kvalitetsdetaljer. Så risker finns att delarna i laddningsproceduren går varma. Då är det bättre att du är hemma och känner röklukten så att du kan minimera skadorna. För du har väl en brandsläckare hemma?
Varför jag tar upp problemet idag!
Den 16 november 2019 fick jag diagnosen muskelsjukdomen Rhabdomyolys. För att bli botad från den så ordinerades jag en kraftig kortisontablettkur som även medförde att eksemet försvann!
Idag 8:e juni 2020 så är jag inne på de sista veckorna med kuren som hela tiden trappats ner med lägre och lägre dos. Gränsen passerades när jag sänkte från 5 mg Predisolon och kom ner på 2,5 mg. Eksemet kom tillbaka!
Att eksemet kom tillbaka berodde på att jag under kortisonperioden börjat slarva med att undvika elektrisk växelfält både vid skrivbordet men framförallt när det gällde min motorförsedda säng. Höj och sänkbara delar är hur bra som helst men anslutningen är via en europakontakt!
Men den största anledningen till omstarten i ämnet för min del, beror på att en av mina söner även fått samma problem i ansiktet. Hans yrke medför mycket datoranvändning och han har än så länge bara problem i pannan. Så detta blogginlägg är mest för hans skull plus annan information om hur han ska undvika att drabbas i fortsättningen.
[…] En annan detalj är att jag skaffat en kraftig Powerbank från NetOnNet av märket Andersson. Tack vare den så behöver jag sällan vara elnätsansluten med mina elektroniska prylar. Många fördelar som att inte vara omgiven av elektrisk växelfält eller tvingas avsluta datoranvändandet vid åsdkväder eller strömavbrott. Det där med elektriska växelfält kan du läsa om via min andra blogg under rubriken ”Det kallades 1988 för elallergi”. […]