Smidicard, en idé som inte blev något 1991

Året var 1991 och de första indikationerna kom i massmedia om att flygbolaget SAS skulle dra ner på personal. Jag hade dessutom förhandsinformation i min roll som “Datasäkerhetschef” att SAS Data skulle flytta tillbaka till Köpenhamn, den stordatordrift som tidigare flyttats upp till Häggvik/Stockholm av riskspridningsskäl.

En tredjedel av SAS stordatorkapacitet handlade det om. Så jag var mottaglig för att flytta på mig när Uffe Lagerström ringde och föreslog ett möte med hans chef Per Wellander på Upec Systemutvecklings i Norrviken. Jag blev IT-konsult igen, eller “data” som det hette på den tiden.

För att fylla min tid med något vettigt inledningsvis, så fick jag frågan av Per vad jag i min roll som Datasäkerhetschef skulle vilja ha för verktyg för att kunna sköta mitt datasäkerhetsuppdrag. Det handlade om att skåda djupt i den så kallade kristallkulan. Jag hade då färska erfarenheter av jobbet som jag delat upp i tre delar. Fysisk och Logisk datasäkerhet samt katastrofplanering. Dokumentet som jag kom att skriva handlade om att kombinera de två första verksamhetsområdena.

V__D477Det franska företaget Bull, senare mer känt som Honeywell Bull, annonserade vid den tiden något som gick under namnet “Smart Card” så det var för min  del att läsa på, samt kläcka lite idéer. Det blev konceptet Smidicard som vi till och med sökte och fick patent på, genom att jag kombinerade ID-kortet med detta Smarta Kort plus att jag skrev den kompletta konceptbeskrivning som jag nu skannat in samt publicerat. Syftet är naturligtvis att skryta samt visa hur smart jag var he he. Då, vill säga!

Att det blev just nu i dagarna beror på ett läkarbesök för en tid sedan då jag upptäckte “mitt” tangentbord hos läkaren. Han menade att de fått tangentbordet för något år sedan inom Stockholms landsting som ett nytt sätt att logga in i systemet. Året var 2012, alltså drygt 20 år senare än när jag skrev min konceptbeskrivning.

Hmm, det kanske inte va en så bra idé att istället för att produktutveckla och göra klart en produkt baserat på de nya smarta korten skicka ut mig som konsult. Men jag kunde till min förvåning konstatera att landstinget inte gått hela vägen och infört kortet på fler ställen i verksamheten.

Det gäller  ju att skapa ett nytt beteende så att det blir naturligt att alltid ta med sig kortet när man lämnar datorn. Hur det går till, kan du läsa i dokumentet Smidicard konceptbeskrivning, skapad av undertecknad år 1991.

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.