Hur stänger man en app med Windows 8.1s pekskärm?

Ett problem som jag omedelbart ville lösa var hur man stänger en App i Windows 8.1 då man inte har varken tangentbord eller mus. Jag kan ju inte flytta cursorn upp till det högraste hörnet i appen för att få fram den röda rutan med krysset för att stänga appen. Alltså den lösning som kom med Windows 8.1.

Kan jag inte lösa detta med bara fingrarna så lär jag ha alla appar igång efter ett tag, minnet i pekplattan fylls och det klassiska spelproblemet uppkommer då pekplattan börjar “Lagga”.

Men efter lite “try and error” så kom jag på en metod som fungerar! Kanske finns det fler metoder men den här har jag nu testat och den fungerar riktigt bra!

Genomgående för pekskärmen i Windows 8.1 är att man drar fingret från sidorna samt in i skärmen när man vill göra nåt. Min testade stängningsmetod går till som så att jag drar med fingret från vänstrasidan och inåt skärmen några gånger. Detta som “grundmetod” när det gäller att byta eller växla startad app. På så sätt får jag så småningom fram “Skrivbordet”.
I nedanstående bild ser du att jag alltid lägger “Aktivitetsfältet” i vänstra kanten av skrivbordet istället för i nederkanten som är Windows standard. Men följande fungerar oavsett i vilken kant som du har “Aktivitetsfältet”.

På så sätt så ser du alla appar/program som jag dels alltid har tillgängliga för start och som ligger fast i Aktivitetsfältet, alltså i mitt fall Microsoft Office, plus alla appar som för tillfället är igång.

I exemplet så stänger jag här Facebook-appen genom att hålla fingret en stund på den markerade Facebook-ikonen i aktivitetsfältet samt släpper den. Då tänds en ruta där “Stäng fönster-kommandot” visas och det är bara att sätta fingret på “Stäng fönster” och appen stängs.

Stäng App

Under Facebook-appens ikon i Aktivitetsfältet, ovanför ordet “Skrivbord” så ser du en horisontell ikon som visar att det finns fler startade appar på Aktivitetsfältets sidan 2. Det är bara att dra den fram och tillbaka för att se startade appar.

Berget på bilden är för övrigt vulkanen Mount Rainier utanför Seattle.

4 reaktioner till “Hur stänger man en app med Windows 8.1s pekskärm?”

 1. Jag kom just underfund med några detaljer angående ”metoden” enligt inlägget

   Metoden är egentligen ”högerklick med en mus”! Alltså att hålla fingret stilla på ikonen i Aktivitetsfältet samt därefter släppa den samt få fram rutan!

   Att ha Aktivitetsfältet till vänster på skärmen är bäst på en Microsoft 8.1 pekplatta eftersom bläddringstekniken mellan appar sker från vänstra kanten. Alltså blir ”högerklick” och bläddring mellan appar alltid naturligt med vänster tumme!

   Dessutom har man Windows-ikonen tillgänglig högst uppe till vänster vid de tillfällen då man avser att starta en ny app. Windows-ikonen öppnar ju ”Start”

 2. Tanken är att man ska svepa uppifrån för att stänga appar. Dock behöver man inte bekymra sig om att avsluta appar, eftersom operativsystemet sköter om att avsluta processer allt eftersom det behövs.

 3. Tanken var god som det heter men jag var tvungen att testa ett antal gånger innan jag fattade att man måste svepa uppifrån samt hela vägen ner på skärmen. Inte helt naturligt på en 11″s skärm. Men när jag nu vet om det, så funkar det bra. Inte heller fel att jag kom underfund med ”högerklicket” via min metod.

  Jag kommer dessutom fortsätta stänga appar när jag inte behöver dom. Det beteendet har genom åren medfört att jag aldrig förrän nu förstått modeordet ”lagga”.

 4. Jag har dessutom nyligen beställt en Toshiba Encore 2 WT8-B-102 från Dustin mycket beroende på mina tester och jämförelser mellan Windows 8.1 och Android 4.2.2 på ungefär lika stora pekskärmar. Hoppas att jag får den innan helgen.

  Apropå test. De här två nyskrivna kommentarerna skrev jag med ”tumtangentbordet” på pekskärmen. Det kommer att bli min nya standard på 8″.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.