Älvkarleby kraftverk

Det är svårt att göra en så intressant plats rättvisa med en kort text samt en och annan bild, för Älvkarleby kraftverk med Laxön är en mycket intressant plats att besöka oavsett vad man är intresserad av. Att vandra runt på den tidigare militära ön Laxön som ligger mitt i Dalälven är både spännande och en fröjd för ögat.

Att vi hamnade där beror på att vi ville åka på småvägarna upp till Bjurs istället för att som vanligt damma upp längs E4 mot Gävle i “120” knyck samt i hastigheten se skyltarna som talar om vilka orter man passerar.

WP_20140731_005

imageMan kommer mycket nära forsarna och det är rätt bra att lyda skyltarna. Jag antar att dammluckorna styrs automatisk bero-ende på vattenflödet i Dalälven så det kan inte vara hälsosamt att stå mitt i forsen när vattnet släpps på.

Uppe vid Storfallet finns några exempel på hur det kan gå, vilket man kan läsa på informationsskyltarna.

En munk fick sätta livet till med anledning av bråk mellan lokalbefolkningen och kyrkan som vid den tiden fått fiskerättigheterna av dåvarande kungen. Hur det gick till samt varför får du ta reda på själv he he…

imageI vilket fall som helst så finns ett kors uppsatt på klippan där munken klamrade sig fast innan han drogs med av vatten-massorna och senare hittades nedströms.

En annan incident var när en officer fick för sig att klättra ut på samma klippa för att se på soluppgången därifrån. Inte bra att somna, när sedan dammluckorna öppnades. Man får väl förmoda att han var lindrigt nykter eftersom han låg och sov när vattnet släpptes på.

Hur det hela gick till mer i detalj, kan du läsa på informationsskyltarna när du kommer dit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.