Testar skärmtangentbord för en hand

Alltså med min iPhone 8 med iOS 14. Tänkte att det ibland kan vara en praktisk finess men…

Att det går bättre med högra tummen kanske beror på att jag är högerhänt? Eller så är det för att ”retur” ligger närmast till höger på skärmen.

Du växlar tangentbord genom att trycka samt hålla i på tangentbordets ”smajly” samt välja utseende vänster, standard eller höger hand.

Från enhandstangentbordet till standard så trycker du bara på den vita pilen vid sidan om. Men efter att ha testat så vet jag att det går betydligt snabbare för mig med tvåhandsfattning och två tummar. Återigen saknar jag Androids tangentbord med ”komma” och ”punkt” tillsammans med texttangentbordet. Lite fånigt att växla till numeriskt läge för att skriva dessa två ofta använda tecken tillsammans med texter.

En annan detalj som är bättre i iPhone är att flytta markören genom att trycka och hålla i ”space bar” eller ”mellanslag” som den ju heter på vanlig ren svenska. I Android kan man även flytta markören med tryckningar på skärmen men är lite bökigare helt enkelt. Fördelen med iPhones lösning är att textdelen av skärmen är helt fri och därmed synlig för markörförflyttningen.

3 reaktioner till “Testar skärmtangentbord för en hand”

  1. På iPhone kan man ju i alla fall få en punkt utan att byta till numeriskt tangentbord genom att dubbelklicka på mellanslagstangenten som jag gör nu.
    För kommatecken måste man nog byta i alla fall.

  2. Det måste jag testa. Aha det funkade så nu har jag lärt mig nåt nytt. Det blir dessutom ett mellanslag efter punkten vilket är bra. Man kanske börjar skriva korta meningar i och med denna nya kunskap. Mellanslag är således inte bara ”mellanslag” utan även de två funktionerna punkt och markörförflyttning.

    1. Dessutom blir det automatiskt STOR bokstav efter punkten automatiskt. Men det blir det ju annars också ser jag nu. Men jag blev uppmärksam på det först nu när jag lärde mig att dubbelklicka på ”mellanslag”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.