Jag har kanske inte varit nog tydlig med varför jag testat fram ett blåtandstangentbord från Clas Ohlson i kombination med en blåtandsmus från Microsoft. Att det har med en Pekplatta att göra oavsett vilka tum det egentligen handlar om, råder det väl ingen tvekan om, eller…?
Anledningen är att jag ogillar styrplattors standardplacering!
Såhär ska det se ut om mina krav får råda. Ingen styrplatta som sitter i vägen och irriterar.
Kanske dags för lite förklaring av begrepp.
En «Pekplatta» är en datorskärm som man styr genom att man fingrar eller sveper direkt på skärmen. Många säger “padda” vilket egentligen är fel eftersom en padda är ett öknamn för alla förekommande iPADs från Apple.
En «Styrplatta» däremot, är den lilla fyrkanten under själva tangentbordet på Laptops och numera även på lösa tangentbord till Pekplattor typ Microsoft Surface.
Lägg märke till den irriterande styrplattan på tangentbordet till nya Microsoft Surface 3.
Fördelarna med mina externa blåtandsprylar
Jag stänger alltid av styrplattan på min Laptop och har alltid gjort det. Anledningen är att jag alltid kommer åt den av misstag när jag skriver, vilket alltid medför att det händer okontrollerbara saker på mina datorer med högljudda svordomar som ett brev på posten. Styrplattans funktion vill jag ha vid sidan om i form av en mus!
Så därför har jag länge letat efter ett externt tangentbord som inte har någon styrplatta överhuvudtaget. Clas Ohlsons tangentbord passar därför mig som handen i handsken. De tangentbord som medföljer de flesta pekplattor och som är både skärmskydd och tangentbord är därför dåliga lösningar enligt mina behov. Styrplattan är bara i vägen.
Det finns externa tangentbord där styrplattan sitter på sidan, oftast till höger, men då blir tangentbordet onödigt långt och därför extra skrymmande när man ska ha det med sig i ryggan. Eller så är det ett förminskat tangentbord som det är svårare att skriva på.
När det gäller den externa blåtandsmusen från Microsoft så har jag använt hur många som helst genom åren samt kommit till insikt om, att min tidigare anskaffade samt tidigt kasserade Microsoft-mus (till vänster på bilden) faktiskt fungerar perfekt i kombination med «Clas Ohlson-tangentbordet». Att den dessutom har minimalt med rörliga delar är även det fördelar av rang. Jag behöver inte ha musen i något skyddande fodral. Den har styrplattans fördelar samt är en lös mus med tyvärr bara två fysiska knappar.
De övriga tre är alltså USB-möss som kräver den stora USB-grunkan för att fungera. Så för att använda dessa i övrigt utmärkta möss så måste jag köra via en OTG-adapter eftersom min pekplatta inte har någon standard-USB-ingång.