Mobilt tangentbord och Windows 8.1 på 8 tums pekplatta

Jag tror att jag kommer att ha en enorm fördel när det gäller att använda Windows 10 när den kommer i skarp version på min PC, min pekplatta (8″) samt min Lumia 820. Anledningen är att jag testar skiten ur Windows 8.1 och Windows Phone 8.1 vilket de flesta av er INTE gör.

Jag tror inte ens att ni som ”beta-testar” Windows 10 just nu, kommer att kunna mer eftersom ni bara småtestar och inte använder Windows 10 i ”produktion”, alltså skarpt dagligen i jobbet eller privat! Använder du exempelvis Outlook fullt ut i din kalender, mejl, kontakter samt inte minst uppgifter. Alltså att du har tvätt-tid på tisdag nästa vecka!

Anledningen till dessa kaxiga uttalanden beror på mina tidigare erfarenheter vid uppryck av operativsystem från Microsoft. Det gäller att testa, testa och testa igen. Och det räcker inte med att testa bara på en typ av hårdvara typ PC. Det gäller att ha alla tre! Dessutom är det för tillfället en klar fördel att även ha en pekskärm på sin PC, vilket jag har. Man kommer på nya grejer hela tiden. Som nu när jag sitter och skriver detta blogg-inlägg på mitt nyanskaffade mobila tangentbord från Clas Ohlson. Jag märker att jag börjar återgå till många snabbtryckningar typ Ctrl+S och Alt+S på tangentbordet eftersom jag ingen mus har.

Så jag avser att dra in till Teknikmagasinet i Sollentuna Centrum och införskaffa ytterligare ett mobilt tangentbord. Har nämligen i mitt letande tidigare stått och tveksamt fingrat på ett sådant som dessutom har en liten ”muskula”! uppe i högra hörnet. De är ju som sagt var rätt billiga och i och med det underskattade som hjälpmedel. Jag tror att många inte inser fördelarna.

Eftersom Windows 10 fullt ut ska fungera synkront på de tre prylarna jag nämner ovan så handlar det om fullt stöd för att köra alla appar/program på pekskärm med gester. Och det gör jag fullt ut. Märker att jag även kladdar på skärmen när jag kör min PC trots att jag har både inbyggt tangentbord och trådlös mus. Rätt intressant! Det handlar till sist om ändrat beteende plus en vilja att lära sig nytt samt acceptera nymodigheter.

Men det sista har många teknikjournalister svårt för. Det gäller att gnälla och klaga så mycket som möjligt så att läsarna får journalistens negativa uppfattning eftersom de anser sig har rätt i alla lägen.

Roffe
@rigit

5 reaktioner till “Mobilt tangentbord och Windows 8.1 på 8 tums pekplatta”

 1. Nehej, det va inget alternativ från Kjell & Co med tangentbordet Plexgear Mediatrack Go för 399 spänn. Mina två pekplattor har nämligen inga USB-uttag vilket är ett måste för en annars vettig pekplatta. Så hittar du en pekplatta med USB (Inte mini-USB utan vanlig) så kan det vara ett alternativ. Problemet kan vara drivrutiner vilket man verkar slippa med Bluetooth-teknik. Mitt tangentbord från Clas Ohlson skrek inte efter någon drivrutin… nämligen! Jag borde ha märkt det eftersom Toshiban inte är speciellt snabb.

 2. Apropå plattor/paddor/mobiler/laptops & sånt

  Hej Roffe, vill börja med att skriva att det är beklagligt att IDG lät den till en början så välbesökta och välanvända bloggavdelningen förfalla så till den grad att ingen (inte ens IDG själva) bryr sig om den längre 😦

  så jag kilar över hit istället och kommenterar det här 🙂

  Det här med pekmojänger alltså. I egenskap av facklig representant på min arbetsplats så var jag för lite sen iväg på en intensiv kurs, där kom jag under en vecka (för första gången någonsin) i kontakt med Apples iPad (kursledaren hade med sig ett gäng i en låda). Jag måste säga som det är: Jag tyckte inte att det var någon direkt upphetsande upplevelse att sitta och jobba med, snarare tvärtom, jag ogillade upplevelsen, kan (i mitt tycke) inte alls tävla med en liten bärbar laptop som arbetsredskap, punkt…

  Jag tyckte dessutom att det var betydligt mer krångligt, svårförståeligt och svårnavigerat än Android på min smartphone (Samsung Galaxy Core+) och här kommer en fråga som kanske ter sig dum (men jag har aldrig ägt en Androidplatta).

  Är det något som skiljer Androidversionerna åt på Samsungs surfplattor & smartphones om dessa är av ungefär samma ålder?

  Inte för att det är särskilt troligt att jag någonsin kommer att köpa en surfplatta (har svårt att inse vitsen, ska man ha en med lite krut under huven så kostar det mer än en liten traditionell laptop med mer krut, är inte lika användbar) men om jag någonsin nån gång kommer på andra tankar så är det nog en Androidplatta det blir.

  P.s: Du har väl lite Androidprylar än?

  Vore kul att läsa om hur tillbehörsgrunkorna som tangentbord och dylikt lirar ihop med dessa.

  När det gäller Windows 10 så måste det erkännas att jag faktiskt haft en publik preview liggande på hårddisken bra länge utan att ens testa den, så intresserad är man.

  Och nu när jag snart är färdig med detta långa svar så inser jag att det nog egentligen mer är en replik på någon av dom Androidrelaterade posterna du skrev hos iDG ”Once Upon a Time” än en replik på detta. Men hur som, du har ju onekligen en lång erfarenhet av pekmojängerna jag själv har så otroligt svårt för, väntar ännu på argument som kommer att övertyga en svårflörtad jävel som mig 🙂

  Lycka till med bloggandet här

  1. Då försöker jag igen… 😉

   Att jag inleder så beror på att mitt långa svar tidigare försvann som en avlöning då jag testade att skriva svaret på mitt mobila tangentbord med min Samsung Galaxy Tab 3. Alltså min pekplatta med Android 4.2.2.

   Det som hände var att jag råkade komma åt Esc-knappen på tangentbordet efter att jag skrivit ett låååångt svar. Vips så försvann allt jag skrivit! Så det har sina sidor att koppla ett Windows-tangentbord mot en Android-pekplatta. Tangenttryckningarna blir i vissa fall inte som man förväntar sig. Piltangenterna uppför sig exempelvis inte som piltangenter utan mer som en form av Tab-tangenter.

   Så jag tycker det är mer kul att det går att köra ett Windows-anpassat externt blåtandstangentbord mot en Android-pekplatta än att det är praktiskt och rekommendabelt. Så ett Android-anpassat externt tangentbord är att föredra, var man nu hittar ett sånt?

   Jag håller helt med dig att en liten Laptop är mycket bättre arbetsredskap än en pekplatta men det finns vissa tillfällen då jag föredrar pekplattan, och det har med mobilitet att göra.

   Det är ingen tillfällighet att jag valt en 8″s pekplatta med Windows 8.1! Den går nämligen ner i innerfickan på mina jackor! Det gör inte min Laptop! Så jag kan därför ha hela min WIndows-miljö med mig ut på stan om jag vill utan att tvingas hänga på mig en rygga!
   Lite coolt att sitta på ett fik och blogga skarpt via min mobila 4G-router från Telia eller via min mobil som även den kör 4G. Nu kanske jag inte gör det allt för ofta men jag kan om jag vill och måste kunna göra det!

   1. Du Roffe, jag förstår och köper argumentet med mobiliteten, jackfickorna och så i vissa lägen, Nemas problemas där, men det jag har problem med är vad hypen runt pekmojängerna gör. Liksom, när jag satt på fackkursen där, i en fast lokal, en plats, under en vecka. Som den självklaraste sak i världen så kom surfplattorna från Apple fram, fast dom i det sammanhanget och under dom omständigheterna var både dyrare och mindre produktiva än vad små laptops hade varit. Som om pekmojängerna är ett måste oavsett huruvida dom är sammanhangets mest produktiva eller inte.

    Jag önskar en något nyktrare inställning till pekgrunkorna

 3. Jadu Patrik, kunde jag ge ett korrekt svar så skulle jag antagligen vara föremål för en och annan nomineringskommitté för nåt fint pris.
  Min uppfattning är dock att Apple lyckats med konststycket att framstå som det bästa alternativet vilket kan ses på deras lyckade prissättning på deras produkter. Gemene man tror faktiskt att iPhone, iPad och Mac är bäst, vilket inte längre är fallet om du frågar mig.
  Jag brukar jämföra med motorcyklar. Hur kan det komma sig att folk köper en HD när man kan få två motsvarande japanska modeller för samma pris? Dessa japanska motsvarigheter har dessutom högre kvalitet och driftsäkerhet än de amerikanska motsvarigheterna.
  Det hela lyckas dessutom på grund av att de flesta inte kan eller har tid att ta reda på fakta. Man lyssnar på vad närmaste bekant eller familjemedlem tycker sedan slår man till och köper likadant. Jag har sett många exempel på det i min närhet. Dvs att mångas tyckande väger tyngre än vad enskilda anser. Inte ens jag är trovärdig bland vissa bekanta. Så jag rycker numera bara på axlarna och säger
  – Gör va fan du vill, det spelar ju ingen roll vilka fakta du får reda på.

  Dessutom har du helt rätt. Det är vettigare med en liten Laptop i de flesta fall, än idag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.